Argo

Nu stiu de ce, dar Ben Affleck cred ca e mai bun ca regizor decit ca actor. L-am vazut in, cred, aproape tot ce a jucat. Sau in filmele lui importante, ca sa nu exagerez. Si totusi am aceasta impresie ca se descurca mult mai bine din scaunul de regizor. Chiar daca are doua scenarii adaptate-din trei, chiar daca nu isi propune sa sondeze insondabilul si sa se dea mai profund decit ar trebui.

Argo este un bun exemplu pentru afirmatiile de mai sus. Un incident diplomatic intre USA si Iran duce la infiintarea unei celule de criza pentru evacuarea unui grup de angajati ai ambasadei scapat de furia iranienior. The worst scenario este the best scenario, ca sa spun asa. Si culmea e ca functioneaza: americanii ajung cu bine acasa, cu 300 de zile (sau cam asa ceva) inaintea altora care au fost sechestrati in ambasada, terorizati si tot asa, tipic pentru partea aia de lume. E un caz real, care a infierbintat America si lumea intreaga la vremea respectiva, in anii ’70.

Povestea e buna, are incarcatura, are miza-este adevarata, scoasa de la secret de Clinton. Situatia era disperata. Iranienii erau in spume. Americanii faceau tambalau si CIA era incoltita. OK. Affleck face un film in care dramatismul coexista foooarte bine cu umorul, cu ironia, cu devoalarea unor situatii penibile in curtea americanilor. Nu e un film despre patriotism si nici despre razboi. Este un mix bine dozat care duce filmul acolo unde trebuie. Fara crize, fara focuri de arma si fara declaratii politice sforaitoare. Bine, putin , acolo, la sfirsit…asta este, se iarta. Relaxat, dar construit minutios pe partea de reproducere a anumitor momente din ’75 (atmosfera este ce trebuie, la un moment dat functioneaza si pentru sala), cu grija la personaje, cu un umor curajos si cu ironie fata de lumea filmului de la Hollywood, Argo se trece pe lista de Oscar, este unul dintre cele mai bune filme ale acestui an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s